Tumstockar & Måttstockar

En svensk uppfinning som revolutionerade mätning. Tänk Er en tid då hantverkare och byggare kämpade med otympliga linjaler för att mäta längder och avstånd. Tack vare den svenska uppfinnaren Karl Hilmer Johansson Kollén förändrades allt detta 1883 när han skapade den vikbara tumstocken. Denna smarta uppfinning kombinerade både tum- och centimeterskalor, vilket underlättade övergången till metersystemet. Sedan dess har tumstockar och måttstockar blivit oumbärliga verktyg inom bygg- och hantverksindustrin. Så nästa gång du viker ut din tumstock, tänk på den svenska genialiteten som ligger bakom denna praktiska och roliga uppfinning!

Viktiga nyckelpunkter i val av Tumstockar & Måttstockar

Tumstockar och måttstockar är oumbärliga verktyg inom bygg- och hantverksindustrin. De används för att mäta avstånd, längd och bredd på olika material och strukturer. Här är några viktiga punkter att tänka på när det gäller dessa mätverktyg.

Användningsområden

Tumstockar och måttstockar används flitigt inom bygg- och hantverksindustrin. De är avgörande för att säkerställa korrekta mått i vinklar, hörn, längd, bredd och djup. Korrekta mätningar är avgörande för att säkerställa att passformen blir exakt, vilket sparar tid, material och pengar.

Olika längder

Tumstockar och måttstockar finns i olika längder för att passa olika behov. För enklare mätningar kan du använda en tumstock, medan större arbeten kan kräva ett längre måttband. Det finns även stålmåttband som ger större precision än en tumstock.

Olika material

Tumstockar och måttstockar tillverkas i olika material, inklusive trä, plast, aluminium och glasfiber. Valet av material beror på var du kommer att använda tumstocken. Till exempel klarar en tumstock i aluminium utomhusmiljöer bättre än en i trä.

Precision

Tumstockar och måttstockar tillverkas med stor noggrannhet för att ge så korrekta mätningar som möjligt. Det är viktigt att vara medveten om att fukt kan påverka materialet i tumstocken negativt och ge en sämre precision vid mätningen.

Användarvänlighet

Tumstockar och måttstockar är lätta att använda och ger en korrekt mätning. De är smidiga att bära med sig och ger en precis avläsning, vilket gör dem till ett praktiskt verktyg för både professionella hantverkare och hemmafixare.

Genom att förstå dessa nyckelpunkter kan du göra ett informerat val när du köper och använder tumstockar och måttstockar. Oavsett om du är en professionell hantverkare eller en hemmafixare, kommer dessa verktyg att vara ovärderliga för ditt arbete.

Tumstockar med Tryck

När det kommer till tumstockar, är det inte bara ett verktyg för bygg och arbetet, utan också ett roligt och lärorikt redskap för barn och vuxnafritiden. Tumstockar kan vara en inspirationskälla för unga uppfinnare och en rolig leksak för barn som vill utforska världen runt dem.

För vuxna kan en tumstock vara ett praktiskt verktyg i hemmet eller på jobbet. Det är inte bara användbart för att mäta saker, utan också för att skapa en känsla av precision och ordning. En tumstock kan också vara en rolig present, särskilt om den kommer med nyckelring. Detta gör den lätt att bära med sig och alltid ha till hands när man behöver mäta något.

Men tumstockar är inte bara för individuell användning. De kan också vara ett effektivt verktyg för Presentreklam och Profilreklam. Genom att trycka ditt företags logotyp eller slogan på en tumstock, kan du skapa en varaktig påminnelse om ditt varumärke varje gång någon använder den. Detta gör tumstockar till en utmärkt Företagsreklam.

Tumstockar kan också vara en del av en större samling av Presentartiklar. Tillsammans med andra verktyg eller föremål som bär ditt företags logotyp, kan de skapa en kraftfull påminnelse om ditt varumärke och de tjänster du erbjuder. Oavsett om det är för en företagsgåva, en kampanj eller bara för att visa uppskattning, kan tumstockar med tryck vara ett effektivt sätt att marknadsföra ditt företag och stärka ditt varumärke.

Så oavsett om du är en individ som letar efter ett praktiskt och roligt verktyg, eller ett företag som letar efter ett effektivt sätt att marknadsföra ditt varumärke, kan tumstockar med tryck vara det du letar efter. De är inte bara användbara, utan också roliga och minnesvärda. Och med rätt tryck kan de bli en varaktig påminnelse om ditt varumärke och de tjänster du erbjuder.

Tumstockar i olika Längder och Material

När det kommer till att mäta och markera, är tumstockar och måttstockar oumbärliga verktyg. De finns i en mängd olika storlekar, material och längder, vilket gör dem till en flexibel lösning för alla dina mätbehov.

En av de mest populära längderna på tumstockar är 3 meter. Dessa är perfekta för större projekt där du behöver mäta längre sträckor. Men ibland kan en 3-meters tumstock vara lite otymplig att hantera. Då kan en 2 meter eller 1 meter lång tumstock vara ett bättre alternativ. Dessa är lättare att hantera och perfekta för mindre projekt.

När det gäller material, finns det flera alternativ att välja mellan. Trä är det traditionella valet och det finns många olika träslag att välja mellan. Trätumstockar är robusta, hållbara och har en klassisk känsla.

Men det finns också andra material att överväga. Plast är ett lätt och billigt alternativ, medan metall och aluminium erbjuder större hållbarhet och precision. För de mest krävande förhållandena, kan glasfiber vara det bästa valet. Glasfiber är extremt tåligt och påverkas inte av fukt, vilket gör det till ett utmärkt val för arbete i våta miljöer.

Oavsett vilket material eller längd du väljer, kommer en bra tumstock att ge dig den precision och tillförlitlighet du behöver för ditt arbete. Men det är inte allt. Tumstockar kan också vara ett effektivt sätt att promota ditt företag.

Genom att välja tumstockar med ditt företags logotyp eller budskap, kan du skapa en kraftfull profilering. Varje gång någon använder tumstocken, kommer de att påminnas om ditt företag. Detta gör tumstockar till ett utmärkt sätt att bygga varumärkeskännedom och skapa varaktiga intryck.

Så oavsett om du behöver mäta, markera eller marknadsföra, är tumstockar det perfekta verktyget för jobbet. Med rätt längd och material, kan du hitta den perfekta tumstocken för dina behov.

Jag beklagar, jag missade att inkludera några av nyckelorden i fet stil i den senaste texten. Här är en uppdaterad version av texten med alla de angivna nyckelorden inkluderade i fet stil:

Tumstockar och Måttstockar är det någon Skillnad och vad är rätt Benämning?

Både tumstock och måttstock är korrekta termer och används ofta synonymt i vardagligt tal. Beroende på region och bransch kan det dock finnas vissa preferenser för att använda en term över den andra.

Här är några punkter som kan hjälpa dig att förstå skillnaden:

  1. Tumstock: En tumstock är ett vanligt verktyg som används för att mäta längder, bredder och avstånd i tum, millimeter, centimeter, decimeter och meter. Den kallas ofta tumstock eftersom den traditionellt använde engelska tum som enhet för mätning. Tumstockar finns i olika längder och kan vara gjorda av olika material, inklusive trä, metall eller plast.

  2. Måttstock: Termen måttstock används också för att beskriva ett liknande mätverktyg. En måttstock kan vara en längre variant av ett mätverktyg och används för att mäta längre avstånd, som vanligtvis inte mäts i tum, utan i enheter som millimeter, centimeter, decimeter och meter. Måttstockar kan användas inom olika branscher, inklusive bygg och arkitektur.

I praktiken används båda termerna ofta för att beskriva liknande mätverktyg. Det är viktigt att förstå att det inte finns något rätt eller fel sätt att använda termerna tumstock eller måttstock i allmänna sammanhang. Det viktigaste är att du och dina kollegor förstår vilket verktyg som avses och kan använda det korrekt i ditt arbete.

Vilka vinklar kan mätas med Tumstockar och Måttstockar?

Nedan är en vinkel tabell över de vinklar som kan mätas och användas med hjälp av endast tumstocken eller måttstocken. Denna information kan vara användbar inom olika affärsområden, inklusive bygg, snickeri och design.

Vinkel (Grader) Vinkeltyp Beskrivning
0 Horisontell Linje En rak linje i horisontell riktning.
30 Spetsig Vinkel En vinkel mindre än 90 grader.
45 Rät Vinkel En vinkel på 90 grader, som är rät.
60 Spetsig Vinkel En vinkel mindre än 90 grader.
90 Rät Vinkel En vinkel på 90 grader, som är rät.
120 Trubbig Vinkel En vinkel större än 90 grader men mindre än 180 grader.
135 Trubbig Vinkel En vinkel större än 90 grader men mindre än 180 grader.
150 Trubbig Vinkel En vinkel större än 90 grader men mindre än 180 grader.
180 Horisontell Linje En vinkel på 90 grader, som är rät.

När det kommer till att mäta vinklar, är tumstockar och måttstockar ovärderliga verktyg. Dessa verktyg är inte bara användbara för att mäta längder, utan också för att mäta vinklar, särskilt när det gäller att bygga och konstruera.

Med hjälp av en fysisk vinkel tabell, kan du ytterligare mäta alla möjliga vinklar. En vinkel tabell är en tabell som visar vinklarna mellan olika linjer eller ytor. Detta kan vara mycket användbart när du behöver mäta vinklar för mer komplexa konstruktioner.

En annan viktig aspekt att tänka på när det gäller att mäta vinklar är grader tabell. En grader tabell visar antalet grader i en vinkel. Detta kan vara särskilt användbart när du behöver mäta vinklar som inte är räta vinklar.

För mer komplicerade vinklar, kan du använda en smyg tabell. En smyg tabell är en tabell som visar vinklarna mellan två linjer som inte är parallella. Detta kan vara mycket användbart när du behöver mäta vinklar för mer komplexa konstruktioner.

Slutligen, när det gäller att marknadsföra dina produkter, är merch ett effektivt sätt att göra det. Genom att erbjuda tumstockar och måttstockar som merch, kan du inte bara hjälpa dina kunder att mäta vinklar, utan också marknadsföra ditt företag på ett effektivt sätt.

Så oavsett om du behöver mäta en rät vinkel, en vinkel med hjälp av en vinkel tabell, en vinkel med hjälp av en grader tabell, eller en mer komplex vinkel med hjälp av en smyg tabell, kan tumstockar och måttstockar hjälpa dig att göra jobbet. Och med rätt merch, kan du också marknadsföra ditt företag på ett effektivt sätt.

Tumstocken - En Svensk Uppfinning

Tumstocken är en av de mest använda verktygen inom byggbranschen och har en rik historia som sträcker sig tillbaka i tiden. Den här artikeln kommer att utforska historien och uppfinnaren bakom den vikbara tumstocken, en Svensk innovation som revolutionerade mätning och precision inom bygg- och snickeriindustrin.

Historisk översikt Idén bakom tumstocken går tillbaka hundratals år i tiden, men det var i Sverige som den moderna vikbara tumstocken först såg dagens ljus. Under 1600-talet användes olika typer av mätverktyg för att uppmäta längder och avstånd, men de var ofta opraktiska och otillförlitliga.

Uppfinningen Det var på 1800-talet som den svenska ingenjören och uppfinnaren Karl-Henrik Johansson kom med en innovativ lösning. Han utvecklade den första vikbara tumstocken med flera sektioner som kunde fällas ut och fällas ihop. Detta gjorde det möjligt att enkelt mäta olika avstånd med hög precision samtidigt som tumstocken kunde förvaras på ett smidigt sätt. Karl-Henrik Johanssons uppfinning blev snabbt en succé inom byggbranschen och användes över hela världen.

Funktion och användning Tumstocken är uppbyggd av flera sektioner som är anslutna med gångjärn. Varje sektion är vanligtvis 1 fot (12 tum) lång och har måttangivelser tryckta på båda sidor. Det gör det enkelt att mäta olika längder och avstånd genom att fälla ut de sektioner som behövs och sedan låsa dem i rätt position.

Tumstockar kommer i olika längder, men den vanligaste längden är 2 meter (6,6 fot). De är oumbärliga inom bygg- och snickeriindustrin för att mäta material, rita linjer och säkerställa korrekt dimensionering.

Teknologiska framsteg Under åren har teknologin inte stått stilla när det gäller tumstockar. Moderna tumstockar kan vara digitala och har inbyggda funktioner som gör det möjligt att räkna ut area och volym samt spara mätningar. Trots dessa avancerade funktioner är den grundläggande principen för tumstocken densamma som när den först skapades av Karl-Henrik Johansson.

Slutsats Tumstocken, en Svensk uppfinning, har spelat en avgörande roll inom bygg- och snickeriindustrin genom århundradena. Tack vare Karl-Henrik Johanssons innovation har det blivit enklare och mer praktiskt att utföra noggranna mätningar och byggprojekt. Denna vikbara tumstock har blivit ett symboliskt verktyg för precision och kvalitet inom byggbranschen och kommer troligen att fortsätta vara så under många år framöver.Använd våran gratistjänst Fri skiss / offert och få: Fria skissförslag på valfria produkter med eget tryck och logo. Sök er fram till önskad produkt och välj färg. Tryck sedan på knappen Fri skiss / offert och ladda upp Er logo. Kort därefter bifogas ett kostnadsfritt skissförslag med pris i pdf-format till Er mail.


21 produkter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MACMA
Jack - Nyckelring
Jack - Nyckelring

Nyckelring, plastlinjal med upp till 0,5 meters mätområde (skalning i cm.)

fr. 19,50 kr

MER INFORMATION
MACMA
Tula - Tumstock
Tula - Tumstock

Tumstock i plast. 2 meter, millimeterskala på båda sidor. Angående storlek på UV-t...

fr. 30,40 kr

MER INFORMATION
XD Collection®
Måttstock Glasfiber 2m
Måttstock Glasfiber 2m

En praktisk måttsock som är 2 meter lång. Tillverkad i glasfiber för god hållbarhe...

fr. 49,20 kr

MER INFORMATION
XD Collection®
Måttstock Glasfiber 1m
Måttstock Glasfiber 1m

En praktisk måttsock med 10 sektioner, tillverkad i glasfiber för god hållbarhet. ...

fr. 25,00 kr

MER INFORMATION
XD Collection®
Måttstock nyckelring
Måttstock nyckelring

Uppskattad nyckelring att alltid bära med sig, på arbetsbyxan eller nyckelknippan....

fr. 25,00 kr

MER INFORMATION
Midocean
Meter - Tumstock 1 m
Meter - Tumstock 1 m

Linjal tillverkad av glasfiber. 1 meter med millimeter och centimeter mått.

fr. 21,00 kr

MER INFORMATION
Midocean
2 Meter - Tumstock 2 m
2 Meter - Tumstock 2 m

Tumstock 2m tillverkad av glasfiber. Mått i centimeter (cm).

fr. 30,20 kr

MER INFORMATION
Midocean
Ara - Tumstock  i trä 2 m
Ara - Tumstock i trä 2 m

Hopvikbar tumstock, 2 meter av björkträ. Måttenhet i centimeter (cm).

fr. 35,70 kr

MER INFORMATION
MEC Profil
Stabila® måttstock i trä (2 m)
Stabila® måttstock i trä (2 m)

Stabila vikbar måttstock/tumstock i trä med en total längd på 2 meter. Skalan är i...

fr. 69,00 kr

MER INFORMATION
MEC Profil
Tumstock, 2 meter, skala på en sida
Tumstock, 2 meter, skala på en sida

Måttstock av plast, 2 meter, med skala i cm på en sida. Ej tryck på baksida. För p...

fr. 28,00 kr

MER INFORMATION
MEC Profil
Stabila® måttstock i trä (2 m)
Stabila® måttstock i trä (2 m)

Stabila vikbar måttstock/tumstock med en total längd på 2 meter. Skalan är i cm. L...

fr. 73,00 kr

MER INFORMATION
MEC Profil
Måttstock (1 m)
Måttstock (1 m)

Måttstock/tumstock i plast med total längd 1 meter.

fr. 17,50 kr

MER INFORMATION
MEC Profil
Stabila® måttstock i trä (2 m)
Stabila® måttstock i trä (2 m)

Stabila vikbar måttstock/tumstock i trä med en total längd på 2 meter. Skalan är i...

fr. 60,00 kr

MER INFORMATION
MEC Profil
Måttstock (0,5 m)
Måttstock (0,5 m)

Måttstock/tumstock i plast med total längd 0,5 m med nyckelring.

fr. 18,00 kr

MER INFORMATION
MEC Profil
Måttstock Stabila Pro
Måttstock Stabila Pro

Vikbar måttstock/tumstock Stabila Pro

fr. 55,00 kr

MER INFORMATION
Only Promotion
CABINET Mini Tumstock Nyckelring
CABINET Mini Tumstock Nyckelring

Hopfällbar linjal i plast med nyckelring av metall. Längd: 0,5 meter.

fr. 22,50 kr

MER INFORMATION
Toppoint®
Tumstock 1m
Tumstock 1m

Tumstock i PVC, en meter.

fr. 24,50 kr

MER INFORMATION
Only Promotion
MANSARD Tumstock
MANSARD Tumstock

Hopfällbar linjal i plast. Längd: 2 meter.

fr. 34,00 kr

MER INFORMATION
Toppoint®
Tumstock 2m
Tumstock 2m

Tumstock i PVC, två meter.

fr. 39,40 kr

MER INFORMATION
Toppoint®
Minitumstock 0.5m
Minitumstock 0.5m

En plasttumstock med nyckelring. 0,5 meter.

fr. 18,50 kr

MER INFORMATION
Only Promotion
GABLE Tumstock
GABLE Tumstock

Fällbar linjal i trä, 2 m.

fr. 44,30 kr

MER INFORMATION